Skip to content
Published:
Mar 30, 2023

Europan 17 er lansert

Verdens største idèkonkurranse innen arkitektur, landskap og byutvikling lanseres 27. mars med 53 konkurranser parallelt i hele Europa. Fem norske steder tar del og utfordrer deltakerne til å utvikle innovative, bærekraftige og regenerative løsninger for byplanlegging, med fokus på omsorg for hele biosfæren. Disse er Trondheim, Karmøy, Arendal og Larvik kommune, samt NTNU.


Temaet for Europan 17 er -Living cities: care" Dette temaet tar opp de økende utfordringene knyttet til klimaendringer, sosial ulikhet og økologisk nedbrytning. Bærekraft er blitt hygiene, i alle fall på papiret, og Europan ber deltakerne om å strekke seg lengre: Europeiske byer trenger ideer til prosjekter og prosesser som går lengre enn å begrense negative effekter på miljø og samfunn, men heller bidrar med en netto positiv effekt for de levende miljøene som påvirkes av de fotavtrykkene vi setter. Konkurransen oppfordrer deltakerne til å ta i bruk omsorgsparadigmet i byplanleggingen, en tilnærming som anerkjenner den iboende verdien av alt som omgir oss, fra mennesker til ikke-mennesker.

Europan 17 i Norge består av fem tomter, med en konkurranse pr tomt. Vinnerforslagene skal realiseres med oppfølgingsoppdrag med en verdi på opp til 1 million pr tomt. Dette kommer i tillegg til prispengene, som for hver tomt er 12 000 Euro til vinnerne og 6 000 Euro til runners-up.

Bilder fra de 5 norske tomtene

Trondheim kommune viser at de har stor tillit til Europan som konkurranseform, og den nye generasjonen arkitekter, når de gjennom Europan ber om bidrag på hvordan utvikle et sykehjem på en omstridt tomt ved Østmarka på Ladehalvøya.

Grensen, ved NTNU, ber deltakerne transformere det historiske trehusområdet til en Living Lab for testing og forskning på nye energikonsepter tilpasset typiske skandinaviske trehus, og samtidig utvikle området til en ekstrovert sosial hub som kobler campus bedre på byen.

Krøgenes, i Arendal, et shopping og industriområde utenfor sentrum, skal transformeres til en nytt urbant bydelssenter med over 800 boliger, næring og tjenester i forbindelse med utbyggingen av Morrow batterifabrikk. Arendal kommune er en samskapende kommune, og sammen med nettverket ''Med hjerte for arendal'' ber de om et regenerativt konsept for området og en strategi for utviklings som samordner offentlige, private og lokale interesser.

I Larvik er sentrum og havnen adskilt av en travel hovedvei, jernbane og en veldig bratt bakke. Hvordan kan sjøfronten og sentrum kobles sammen? Hvilke programmer kan skape liv og aktivere byrommene? Gjennom et folkepanel har Larviks innbyggere lagt premissene for utforming av Larviks mest sentrale tomt.

Åkrehamn, i Karmøy kommune, har formelt sett bystatus, men føles ikke som en by. Mange tiår med planløs utvikling har ført til at et kaotisk og asfaltbelagt sted har vokst ut fra den gamle fiskehavnen. Lokale utviklere har gått sammen med kommunen for å få ideer til hvordan en felles visjon og plan kan gjøre Åkrehamn kan gjøres til en by for mennesker, ikke bare biler.

Hvordan melde seg på:

Det er totalt 53 tomter i hele fra hele Europa i denne runden av Europan. Meld deg på på nettsiden til Europan Europe her: https://www.europan-europe.eu/

Fremdriftsplan:

Konkurransen åpner: 27.04.2023

Leveringsfrist: 30.07.2023

Annonsering av vinnere: 04.12.2023


Les mer om de norske tomtene