Europan - logo europan.no

Søk

close search

Europan 14: Productive Cities

Entries

City: Narvik
Title: The Re-user Manual

Previous projectNext project

Narvik is today the most important logistic hub in Northern Norway, being connected to national highway and to Sweden, through a railway, but also owning a major port for the distribution of iron from Kiruna throughout the whole globe. Norway is aiming to further enhance this favorable position, making Narvik into a world trade hub for the distribution of goods from the East to the West of the globe.

The technical quarter, in the heart of the city center, today includes mostly offices, a restaurant and a fire station. Part of this program, such as the fire station, will soon be moved to more appropriate locations. Moreover, there is no need for more conventional office spaces in the city center. The Re-User Manual project therefore includes a series of action for the transformation of the technical quarter into an innovative pole for the prototyping and the micro-production of products deriving from algae and its connection to the existing infrastructural system.

Production activities are mainly placed around the southern courtyard, now connected with the extended railway line, while public activities are mainly placed around the square in the northern side of the quarter, now working as entrance to the extended park. Public facilities, such as bookshops and cafeteria are placed around a large atrium obtained by engraving the industrial building in the north side of the plot. This double height space is visually connected to the mountain and contains a large 3D printer for fast prototyping of bio-plastic products.

A large roof, covering both the production and the public courtyard, serves as a fundamental infrastructural system but also defines the boundaries of the new technical quarter. A small glass box placed above the roofline serves as control room and viewpoint. A system of cranes integrated in the roof construction will make it possible to lift experimental containers from industries and research institutions throughout the globe and plug them in the existing structure along Kongensgate. This building, including co-working spaces and laboratories, is now wrapped with a more energy efficient envelope, including a series of buffer spaces towards south where workers could spend part of their daily activities whenever environmental conditions are appropriate. Ramps and cranes between the buildings connect both functionally and aesthetically the technical quarter to existing industrial facilities along the fjord.