Europan - logo europan.no

Søk

close search

Europan 14: Productive Cities

Entries

City: Alta
Title: RUNA

Previous projectNext project

RUNA Project proposes a former stocking area convertion into an urban attractor. The reconversion, starting with the Strandvejen 48 and Strandvejen 60 buildings recovery, occurred through the suggestion of a Rune, which overlaps with the main axes of the site, it has determined the foundation for a new urban settlement. The strategic points of the grid becomes breaking elements and host the main attraction poles of the project.

The new focal points relate to the pre-existence reflecting the main features of Alta population: resiliency, with a Finnmark Memorial Museum, and entrepreneurial culture, with a showroom and sales offices for local production startup, and taking advantage of the suggestions from the project site and naval tradition. The intersection between the Rune and the urban grid is present between the two recovery buildings, which defines the project central square. The diagonal raises the link between the city and the water by opening up new residential scenarios and maritime development. Residences are located both in the former occupied area of the old residences and in the slate storage area, which gives the main architectural suggestion for the seafront residences.

The settlement has been designed to avoid turning the area into a dormitory neighborhood: in fact, near the residential areas are included the productive, recreational and research areas, making the residential area available to both college students and family cores.

In a sub-polar context, rigid climate has led the project towards the terraced houses to minimize thermal dispersion, keeping the slats very close together to avoid winding, alternating with evergreen trees on the sides exposed to the north and o the west, maintaining a visual relationship with the fjord and the sky to offer a privileged view of the Northen Lights. Chromatic variations and recognizable shapes lend themselves as a reference point, breaking the monotony of the winter period.

The old industrial pier recovery hosts the Masterplan productive head, side by side with the main street road and an underground parking system, on which sports areas and access to the relevant services and the above-mentioned housing are supported. By strengthening the existing road, a cycle track crosses the entire project area by joining the two extremes of the area and continuing towards the Bossekop urban center.

The project collects tradition and makes it available to new generations to create new models of development.