Europan - logo europan.no

Søk

close search

Site: Trondheim

Winner: The False Mirror

Jury assessment: The authors respond to the Europan 13 theme “adaptable city” by proposing a new form of adaptability that is based on an analysis of the local morphology, typology and symbolism.  In the project this is exemplified with a reinterpretation of what the project defines as four local “archetypes”: the warehouses, the canals, the sea vessels as well as specific land and water infrastructure. 

The project reinterprets existing conditions in Trondheim in a rich and intelligent way. By introducing a canal on the site an island is created as a means to continue a “true” Trondheim identity with waterfront to all the edges of the site. This, as a consequence, allows access to the water for all. The heritage buildings and the beer centre are suddenly in the “front row” instead of in the second row, which creates a new logic in the urban layout where the East is as important as the West.

Another major consideration concerns the relocation of the major road, which currently divides the project site into two parts. By moving the road to the rear of the beer centre, the project enlarges the potential for stronger intra-site and city connections.

Beyond the urban scale, the project proposes interesting housing typologies, the refurbishment of heritage buildings and the smart use of local fleets for temporary uses such as the temporary relocation of stakeholders on site. The jury believes this project and the accompanying toolbox is an exciting new plan for Standveikaia – a plan that will work with time and against the generic city.

Click here to see the project

Team members:

Giovanni Glorialanza (IT)

Andrea Anselmo (IT)

Gloria Castellini (IT)

Boris Hamzeian (IT)

FIlippo Fanciotti (IT)

Guya Di Bella (IT)

Runner Up: More Trondheim!

Jury assessment: The project addresses fundamental discussions for spatial production in Norway and beyond by investigating the site in relation to topics such as the future of the welfare state and the role of institutions within it, the mechanisms of the real estate market, and demographic change. As a way to open the site up for a new, anti-speculative, development, the site is broken down into smaller units, allowing for the participation of other economic actors. Elsewhere, the reconsideration of specific functions are used to illustrate a rethinking of their current status and use: a kindergarten, for example, is used as a case study to show how future welfare provision is expanded through the addition of other uses and functions. Likewise, the growing role of the elderly population is explored – understanding them as catalysts and resources in the urban scene by atomizing the provisions of an elderly home throughout the site. 

The agenda, analysis and critical questions concerning gentrification are not only timely but also relevant for Strandveikaia. In particular the cultural actors currently on site gain a prominent position within this proposal. The authors argue that the temporary should be permanent when discussing the current actors at site and try to describe and visualize an anti-speculative development process and a “gradual development from within”. The jury thinks the result of the project’s thesis is successful portrayed in the case studies shown and could serve as an inspiration for further processes on the site, or could be tested in other locations in Trondheim.

Click here to see the project 

Team members:

Studio Fountainhead

Dominique Hauderowicz (DK)

Kristian Ly Serena (DK)

Special Mention: The Rim

Jury Assessment: The project consists of a colonnade – serving as a platform for gradual development above – that frames the heritage buildings and a new urban forest. This configuration constitutes a unique and poetic gesture in a “hard part” of the city, raising questions about the degree to which Strandveikaia can be, and needs to be, something entirely different from existing development in the city of Trondheim. 

The jury was intrigued by the project and the fact that it adds a different landscape and identity and at the same time encloses and secures a large open space for the whole city. By isolating the heritage buildings in an urban forest they are given remarkable importance and an opening in the frame also allows for a sophisticated inclusion of the beer centre. The introduction of programs such as a mediatheque, an art centre, a kindergarten portrayed as a castle, and the chocolate factory adds to the mysterious and special atmosphere of the project. The refurbishment and add-ons to the WW2 buildings are allowing for the current cultural actors to stay, undermined by a low-cost simple unifying climatic strategy. The jury finds the strategy appealing and the ideas rich, but is critical to the qualities of the final scale of the development and the housing units including the functions on the ground floor in the colonnade. The project is poetically presented.

Click here to see the project

Team members:

Protocol Collective

Jonathan Lazar (IT)

Guillaume Guerrier (FR)

Antonio Sanna (IT)

Filippo Maria Doria (IT)