Europan - logo europan.no

Søk

close search

Site: Haugesund

Runner up: Flotmyr is back on the postcard

Jury remarks: The design presents a considered response to the issues addressed in the brief of the competition. It offers a sensitive mediation between the denser urban grid of the historical centre and the lower density residential fabric to the east and south of the site. The scale and typological diversity of the project is appropriate and integrated with the surrounding context while at the same time it potentially structures an urban experience. The scheme links the stadium and adjacent neighbourhoods to the city centre through a spatial sequence incorporating public spaces and green areas that supports close proximity between residential and commercial functions and enables pedestrian and bicycle mobility both from and through the site. Furthermore, it locates the bus station in a position that supports connection to the city centre and fits into the local traffic conditions.

While the consideration of climate-responsive design is mentioned in the proposal, it is not explicitly shown on the drawings or developed in a coherent manner. While the design of the public spaces has the potential to mitigate wind velocities at the pedestrian level, similar considerations have not been applied to the location and shape of the proposed tower. The latter object is likely to have a negative impact on the neighbouring buildings, particularly in terms of the redirection and acceleration of wind and solar shading. The height and extent of the proposed elevated plaza was also questioned by the Jury, as was the quality of the public space beneath it. The goal of establishing a certain diversity and hierarchy in the public spaces, it was discussed, may be achievable with a smaller plaza utilizing fewer resources.

Click here to see the project

Team members:

Annett Grønnern Olsen (DK)

Katja Engel Zepernick (DK)

Jonas Roar Hansen (DK)

Merete Kinnerup Andersen (DK)

Contact information:

www.stwwt.wordpress.com

Runner up: Hip Hubs

Jury remarks: The Jury appreciates the way this proposal addresses not only new development within the bounded site of Flotmyr, but also the relationship of the site to the city centre as a key aspect in its revitalization. The scheme proposes to weave existing leftover urban spaces into a green ring supporting expanded formats of mobility within the city. Also appreciated is the way the project considers the factor of time as a key aspect of the development.

The strategic conception of the project as a process connecting the site with the existing city and the green belt is however more convincing than the resulting urban configuration developed for Flotmyr – a configuration that appears unstructured or incomplete. The spaces between the buildings for example are over-scaled and lack sufficent definition and intention to be considered as quality public space. Additionally, the position of the buildings and the relation between them is insufficiently explained or argued. Despite these shortcomings, the Jury considered the flexibility of the scheme and its proposal to combine multiple mixed functions positive.

Click here to see the project

Team members:

Ana Moriyon

Marta Granda Nistal

Gonzalo Coello de Portugal

Contact information:

www.binom.co.uk

Honorable mention: Gardenurbia

Click here to see the project

Team members:

Andreas Lyckefors (SE)

Johan Zetterholm (SE)

Jonas Tjäder (SE)

Contact information:

www.bornsteinlyckefors.se

Honorable mention: Tales of the unexpected

Click here to see the project

Team members:

Mestres Wåge Arquitectes SLP

Erlend Strønstad

Leonor Migueis

Contact information:

www.mestreswage.com